Onstilbare kinderwens

Onstilbare kinderwens

Het Parool, Boeken, 15 juli 2017

Recensie Ariel Levy – De regels gelden niet

Ariel Levy at Kelly Writers House 2016, bron: Wikipedia
Ariel Levy at Kelly Writers House 2016, bron: Wikipedia

Dieuwertje Mertens

Het leven is geen roman, maar je kunt er wel een literair verhaal van maken. Dat doet journaliste Ariel Levy (1974) in haar memoires De regels gelden niet. Ze construeert een samenhangend verhaal waarin het hedonisme van de jaren tachtig, een onconventionele levensstijl, haar kinderwens en rouw de rode draad vormen.

Levy schrijft essays over feminisme en gender voor het culturele tijdschrift The New Yorker. Internationaal werd ze bekend met het baanbrekende essay Female chauvinist pigs (2005) over de pornoficatie van Amerika.

De belangrijkste momenten in het leven van de journaliste worden gekenmerkt door situaties waarin de regels niet opgaan. Haar moeder hield er een minnaar op na. ‘En als Marcus langskwam kon alles.’ Haar partner was alcoholiste. Levy begon een affaire met haar tot man omgebouwde ex-vriendin. En er ontstond een kinderwens.

‘Ik was bang dat moeder worden erop neerkwam dat je je hoofdrol in je eigen leven vrijwillig opgaf,’ schrijft ze. Maar als Levy om zich heen kijkt, merkt ze dat te lang wachten ook niet loont. Vrouwen in haar omgeving ondergaan inseminaties, ivf en hormoonbehandelingen.

Terloops, maar niet geheel onnadrukkelijk, borduurt Levy opmerkingen over vruchtbaarheid door haar verhaal die in een soort crescendo uitmonden in een onstilbaar verlangen naar een kind. Haar situatie is verre van ideaal – op dat moment is ze 37 jaar oud en getrouwd met een vrouw. Maar ze vindt al snel een vriend bereid om zaad te doneren en is na een inseminatiepoging zwanger.

Als Levy vijf maanden zwanger is, vertrekt ze voor een – voorlopig laatste – avontuurlijke reportage naar Mongolië. ‘Ben je niet goed wijs?’ vraagt een vriend voor vertrek. En alsof ze wordt gestraft voor haar onverantwoordelijke keuze, krijgt ze in Mongolië een miskraam (er is overigens geen causaal verband). Bij terugkomst stort haar huwelijk in en verliest ze ook nog eens haar huis. Ze is gebroken. Door haar leven na te lopen, probeert ze de weg naar herstel te vinden.

Zo samengevat, rieken haar memoires naar een zelfhulpboek. Dat is het allerminst. Aan de hand van allerhande vlot gestileerde anekdotes over haar jeugd, haar liefdesleven en haar werk portretteert Levy niet alleen haar eigen leven, maar ook het culturele leven in New York en dat van een generatie die denkt dat de regels niet voor haar opgaan.

Door het verhaal van een maatschappelijk en cultureel decor te voorzien is het meer geworden dan een boek over enkel haar particuliere rouw. Hierin is duidelijk te zien wat een goede verhalenverteller Levy is.

Ze raapt zichzelf bijeen en durft uiteindelijk heel voorzichtig weer te fantaseren over nieuwe avonturen. Die maak je niet mee als je op de geijkte paden blijft.

****

NON-FICTIE ARIEL LEVY DE REGELS GELDEN NIET Vertaald door Leen Van Den Broucke, Atlas Contact, €19,99. 208 blz.