Lekker fietsen

Lekker fietsen

Gedichten van mensen met een verstandelijke handicap

Één van de leukste albums die de afgelopen jaren is verschenen is De speeldoos ( 1 en 2) van Roos Rebergen en Torre Florim, waarop een aantal fantastische nummers staan met liedteksten die afkomstig zijn van mensen met een verstandelijke beperking, zoals Geen mens helpt mij de winter door of ‘Jezus is de zoon van God/ en ik ben de zoon van mama.’ Een tekst met een logica en zeggingskracht  waar geen speld tussen is te krijgen.

Door De Speeldoos was ik ook nieuwsgierig naar de bundel Waar ik weg waai. Inge Raadschelters bracht voor het project Het andere gedicht 156 gedichten van mensen met een verstandelijke beperking samen. ‘Het doel van dit driejaarlijkse project is in eerste instantie sociaal, emancipatoir en inclusief’, staat in het voorwoord. Zelfexpressie is belangrijk, maar maakt niet per se een goed gedicht (teveel zelfexpressie levert meestal beroerde poëzie op). Toch bevat de bundel een aantal originele en aanstekelijke gedichten, zoals ‘Lekker fietsen’ van Yorick Mollenhorst.

 

Lekker fietsen

 

Foto’s en selfies

Zonsondergang

Fietsen

Langs het Weerwater

Prachtige zwanen zwemmen

 

Hoe zwemmen ze?

En hoe blijven ze drijven?

En hoe zijn wij

Als mensheid

op aarde gekomen?

En waar vandaan?

Uit welk universum?

 

En dan weer door

Fietsen

Naar de groep

Thuis uitrusten

Eten

Boodschappen

Brood smeren

Volgende dag

Weer op de fiets

En dan weer naar

De Witte Olifant

 

De dichter maakt vaart maakt op zijn fiets. Dat blijkt wel uit de eerste strofe waarin hij kort (buiten adem misschien wel) in steekwoorden samenvat wat de fietstocht hem brengt. Plotseling wordt hij getroffen door het aanzicht van de ‘prachtige zwanen’, die brengen hem tot  filosofische bespiegelingen en  levensvragen waar niet zo makkelijk antwoorden op te vinden zijn. ‘En dan weer door’, want de plicht roept, er moet nog van alles. Gelukkig ligt er de volgende dag weer een fietstocht in het verschiet. Hij gaat weer (?) naar de Witte Olifant. Er hadden wat zinnen geschrapt kunnen worden uit de laatste strofe, maar die vertellen ook wat over Yoricks leven. Hij eindigt met een raadsel: Wat is de Witte Olifant? En wat zal hij ditmaal aantreffen?

De bundel is verkrijgbaar via Special Arts.