Over Dieuwertje Mertens

WIJ i.s.m. International Literature Festival Utrecht. Dieuwertje Mertens toont het publiek een boze wesp in een potje als illustratie bij de lezing over Wij. © Desiree Schippers

Dieuwertje Mertens leest, schrijft en praat graag. Van die drie zaken heeft zij haar werk gemaakt.

Journalist en recensent

Als freelance journalist schrijft Dieuwertje voor diverse opdrachtgevers, zoals voor Het Parool waarin zij wekelijks Nederlandse en vertaalde fictie en poëzie bespreekt. Voor Vrij Nederland houdt ze zich bezig met maatschappelijke ontwikkelingen en zoals deze weerspiegeld worden in de cultuur en literatuur. Daarbij kijkt ze ook kritisch naar haar eigen vakgebied. Voor VPRO maakte ze de RadioDoc De literaire kritiek voorbij.

 

Samensteller/redacteur

Uit haar liefde voor literatuur en poëzie in het bijzonder vloeide een aantal bloemlezingen voort. Samen met Chrétien Breukers stelde ze de bloemlezing  Dichters uit de bundel (2016)  samen. In dit overzicht van de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse poëzie zijn de meest recente periode en de vernieuwingen in kaart gebracht. Ook toont de bloemlezing hoe dichters zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel op het podium profileren.

 

Lezingen en educatie

Voor Het Literatuurhuis verzorgt Dieuwertje cursussen over actuele onderwerpen in de literatuur, zoals ‘De ander’, over migratie en racisme in hedendaagse literatuur en Feminism now! over feminisme in romans en O, o dystopia over hedendaagse dystopische romans. Ook geeft zij lezingen over literatuur (Het Internationaal Literatuurfestival Utrecht, Het Nederlands Filmfestival).

 

Onderwijs

Dieuwertje werkte acht jaar als docent aan de  School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht (2009 – september 2017), waar ze les gaf in alle jaargangen in  journalistieke vaardigheidsvakken zoals Interviewen, Spreekvaardigheid, Creatief Schrijven, Blog en inhoudsvakken als Cultuur, Geëngageerde Literatuur en Mediakritiek. Ook begeleidde zij stagiaires en  beoordeelde zij de afstudeerproducties van studenten. Nu houdt zij zich als extern lid van de Examencommissie van het Instituut voor Media aan de Hogeschool Utrecht en als extern lid van de examencommissie IAD (Institute Associate Degrees) bezig met de borging van de kwaliteit rondom toetsing.

 

Contact

Dieuwertje Mertens is te bereiken via: dieuwertjemertens@gmail.com