Mooi, mooier, mooist

Mooi, mooier, mooist

Het Parool, PS Magazine, 15 december 2018

De mooiste boeken van 2018

  1. De polyglotte geliefden, Lina Wolff

In dit diepgravende, gelaagde literaire meesterwerk draait alles om hoe geliefden naar elkaar kijken. Je kunt het lezen vanuit een feministisch perspectief en dan gaat het over the male gaze, maar dat is bijzaak in deze roman die drie levensverhalen aan elkaar verbindt en waarvan iedere zin de moeite waard is om uit te lichten en te onthouden.

 

  1. Habitus, Radna Fabias

Het poëziedebuut van de Antilliaanse Fabias laat zich met geen andere Nederlandse dichtbundel vergelijken. Haar gedichten zijn zowel wild en manisch als beheerst en bezwerend. Dat maakt de bundel ook zo’n verademing om te lezen, afgezet tegen veel dertien-in-een-dozijn navelstaarderige prozapoëziedebuten.

 

  1. De rode klok, Leni Zumas

In haar dystopische roman laat Zumas zien hoe in een toekomstig Amerika de levens van vrouwen ernstig worden beperkt. De roman is niet alleen actueel, maar ook nog bijzonder origineel geschreven; zowel stijl en opbouw zijn complex en gelaagd.

 

  1. De porseleinkast, Nicolien Mizee

Wat een geluksvogel is Ger Beukenkamp die jarenlang bijna dagelijks een fax van Mizee mocht ontvangen. De (tragi-)komische dagboekachtige prozakunstwerkjes hebben een verslavende uitwerking en nodigen uit om hardop voor te lezen aan wie er ook in de buurt is.

 

  1. Hemelse mevrouw Frederike, Maaike Meijer

Meijer werpt zich in deze vuistdikke biografie soms teveel op als de beste vriendin van Harmsen van Beek die postuum de reputatie van feestbeest ‘Fritzi’ moet redden. Maar de combinatie van Fritzi’s leven en werk en de interpretatie van Meijer maken van de biografie een feest om te lezen.