Waarom je klassieker De Toverberg zou moeten hebben gelezen

Waarom je klassieker De Toverberg zou moeten hebben gelezen

Het Parool, PS Boeken, zaterdag 24 augustus 2019

Moderne klassiekers

Welke moderne klassiekers moet je als literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje Mertens maakt een selectie. Deze week De Toverberg uit 1924 van de Duitse auteur Thomas Mann (1875-1955).

Waar gaat de roman over?

Hans Castorp gaat op bezoek bij zijn neef Joachim die in een sanatorium voor longpatiënten in de Zwitserse bergen. Het is de bedoeling dat hij daar maar kort blijft. Al bij aankomst heeft hij het gevoel in een andere wereld terecht te zijn gekomen die is losgezongen van wat er beneden (in de maatschappij) gebeurt. Er wordt een vlekje op Hans’ longen gevonden en hij moet op de Toverberg blijven. Het leven daar is decadent en zedeloos en Hans krijgt een enorme honger naar kennis. Hij verdiept zich in filosofie, kunst, politiek, liefde en de dood. Als hij het sanatorium na zeven jaar verlaat, is hij een ander mens.

Waarom zou je De Toverberg lezen?

De Toverberg is een filosofische Bildungsroman over tijd: de beleving van tijd versus de tijd van de klok. De personages die Hans op de Toverberg omringen, maken geen ontwikkeling door. Na 444 bladzijde, als er slechts zeven romandagen zijn verstreken, vraagt hij zicht af: ‘Wat is de tijd? Een geheim – irreëel en almachtig.’ Pas als de actualiteit (De Eerste Wereldoorlog) een einde maakt aan de betovering, wordt de tijdloosheid doorbroken. De Toverberg is een magisch verhaal waarbij de lezer samen met Hans een nieuwe beleving van de tijd doormaakt.

Wie is het meest opmerkelijke personage?

Clawdia Chauchat is het object van de affectie van Hans. Deze mysterieuze Russin met ‘Kirgiezenogen’ doet hem denken aan de jongeman van het gymnasium op wie hij verliefd was. Op Vastendag verklaart Hans haar op handen en voeten de liefde in het Frans; als een waanzinnige. Als dank geeft zij hem ‘een inwendig portret’ (een röntgenfoto) en vertrekt.

Hoe werd de roman destijds ontvangen?

Lovend. En nog steeds wordt het boek beschouwd als een van de hoogtepunten van de moderne (Duitse) literatuur.

Wie liet zich erdoor inspireren?

Er zijn tal van muzikale, theatrale en dansbewerkingen gemaakt van De Toverberg. In 1982 verscheen er ook een boekverfilming van Hans W. Geisendörfer. Schrijvers als Heinrich Böll, Joseph Heller, Orhan Pamuk en Yukio Mishima zagen in Thomas Mann en De Toverberg een grote inspiratiebron.