Agenda

NOTA BENE: Wegens tijdgebrek is deze agenda niet altijd up to date. Wil je goed op de hoogte blijven van optredens en dergelijken, volg Dieuwertje Mertens dan op Insta of LinkedIn.

Voorjaar 2024

Zondag 24 maart 14.00 Debutantenbal Broese, Utrecht. Tijdens het derde Utrechtse Broese Debutantenbal vertellen de volgende schrijvers over hun debuut: Roger Abrahams, Rinske Bouwman, Rajko Disseldorp, Meredith Greer, Valentijn de Heer, Tiemen Hiemstra en Dieuwertje Mertens. Toegang: gratis, inloop.

Vrijdag 22 maart 15.00 Boekhandel Blokker, Heemstede: Dieuwertje Mertens interviewt de Oostenrijkse auteur Charles Lewinsky over zijn laatste vertaalde roman Halfbaard (Meridiaan, 2023). Voertaal Engels Aanmelden kan via 023-5282472

Vrijdag 8 maart Internationale Vrouwendag 20.00: SLAA, De Roode Bioscoop Amsterdam Schrijver; Dieuwertje Mertens zag in de roman aanleiding voor een gesprek over, en met, alleenstaande moeders in de literatuur. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, zal zij in de intieme setting van Theater De Roode Bioscoop met Mensje van Keulen, Nisrine Mbarki en Ilse Josepha Lazaroms praten over hoe zij Domein van Licht hebben gelezen. Zijn er aspecten aan deze klassieker die ze herkennen in hun eigen moeder- en schrijverschap? Hoe worden alleenstaande moeders over het algemeen in literaire teksten gerepresenteerd, en waar vind je ze eigenlijk, die boeken en bundels? Vertaalster Noriko de Vroomen-Kondo zal een inleiding schrijven die aan het begin van de avond wordt voorgedragen. Laurine Verweijen draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor dit programma schreef, in reactie op Domein van licht en over alleenstaand moederschap. Kaartje zijn hier verkrijgbaar.

Najaar 2023

Maandag 18 december 20.30 De Balie De Franse filosofe Elisabeth Badinter schreef in 1980 het boek De Mythe van Moederinstinct. Geschiedenis van een gevoel. Is moederliefde een instinct dat voortkomt uit een ‘vrouwelijke natuur’ of is het grotendeels een kwestie van sociaal gedrag, dat varieert al naargelang het individu, de tijd en de gebruiken? We praten tijdens dit programma over het werk van Badinter en moederschap met hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte en schrijver en programmamaker Ianthe Mosselman. Dieuwertje Mertens verzorgt een intermezzo.

Maandag 11 december 20.00  Spui 25 Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanmiddag nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven? Over de wisselwerking tussen filosofie, literatuur en de totstandkoming van het ‘ik’ gaat zij vanmiddag in gesprek met auteurs Nisrine Mbarki, Tiemen Hiemstra en Dieuwertje Mertens.

Zondag 5 november Spui 25 Uitreiking Europese Literatuurprijs 15.00 -16.00 Claire Louise Bennett en haar vertalers Karina van Santen en Martine Vosmaer ontvangen de Europese Literatuurprijs voor Kassa 19. Moderatie programma en interview auteur door Dieuwertje Mertens.
Zaterdag 4 november 14.00-15.00 Crossing Border In conversation with.. interview Dieuwertje Mertens. De Colombiaanse Pilar Quintana, die één van de meest veelbelovende auteurs in Latijns Amerika werd genoemd na de verschijning van haar debuutroman in 2003, blijft verrassen en imponeren met romans die in krachtig, confronterend proza verkennen wat het is om mens te zijn. Haar internationale doorbraak kwam na de uitgave van haar roman Het Teefje in 2017, die in 2020 finalist was voor de National Book Award en in 2021 bekroond werd met de PEN Translates Award. Nu is ze terug met De Afgronden, een verhaal over een disfunctioneel gezin dat wordt verteld vanuit het perspectief van de achtjarige Claudia. Het speelt zich af in de stad Cali, waar Quintana zelf is opgegroeid. Claudia’s relatie met haar ouders, die toch al onder spanning staat, wordt verder op de proef gesteld door een indringer.
Donderdag 26 oktober viert Hard//hoofd de lancering van AAAH. Dieuwertje Mertens gaat in gesprek met Marthe van Bronckhorst, Feico Sobel, Una Jongenelis en Linde van Wingerden over hoe hun verhalen en illustraties tot stand zijn gekomen.  Ook zal ze aan Marte Hoogenboom vragen hoe ze het in haar hoofd durft te halen om in deze tijd een papieren magazine uit te brengen.  Waar? Het Groene Veld (ADM Noord) 20.30-00.00.
Woensdag 11 oktober Boekenborrel Uitgeverij Querido en Theatercafé de Richel (Nes 71, Amsterdam) Dieuwertje Mertens, Erwin Hurenkamp, Martijn den Ouden en Rinske Hillen lezen voor. Inloop 20.00, programma start om 20.30.

In men moet tekende Arjen Fortuin het levensverhaal van Gerrit Kouwenaar op. Op maandag 4 september om 20.00 vieren we deze nieuwe biografie over deze fantastische dichter én de verschijning van Verzamelde gedichten, samengesteld door Kouwenaars laatste redacteur Mirjam van Hengel. Met voordrachten van dichters Iduna Paalman en Anna Enquist en moderatie door Dieuwertje Mertens. Aanmelden kan bij Spui25.

Zaterdagmiddag 30 september zullen Trudy Dehue (Ei, Foetus, baby, Atlas Contact, 2023) en Sinéad Gleeson (Hemellichamen, HetMoet, 2022) met elkaar in gesprek treden bij ILFU Exploring Stories onder begeleiding van Dieuwertje Mertens.  Eerder interviewde ze Trudy Dehue voor Vrij Nederland over de geschiedenis van de wetenschap van zwangerschappen en abortus. Voor Het Parool besprak ze Hemellichamen van Sinéad Gleeson over het zieke (vrouwen)lichaam. In dit gesprek staat het vrouwenlichaam centraal. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Vrijdag 29 september om 15.00 is Julie Myerson te gast bij  ILFU Bookclub. Julie Myerson is een Engelse auteur en literatuurcriticus. Ze debuteerde in 1994 met de roman Sleepwalking en heeft inmiddels 11 romans en aantal non-fictiewerken op haar naam. Ook schreef ze lange tijd de anonieme column ‘Living with Teenagers’ voor The Guardian, die ze baseerde op haar eigen gezinsleven. In 2022 kwam haar laatste boek Nonfiction a novel uit, een hartverscheurend verhaal over ouderliefde, schrijverschap en verslaving. Tijdens de ILFU Bookclub bespreken we dit boek onder leiding van Dieuwertje Mertens. Aanmelden kan via ILFU.

Woensdag 13 september om 19.00 bij Athenaeum Boekhandel op het Spui presenteert Uitgeverij Querido Moeders. Heiligen van Dieuwertje Mertens. Wees welkom! Aanmelden kan via publiciteit@querido.nl